Híreink

SZŐRMEBOOM 2023
2023. szeptember 15.
KREÁCIÓ 20/21
2021. október 16.
A Magyar Szőrme- és Bőripari Szövetség Nagydíja
Egy valódi szőrméből készült bunda 50 évig is bunda

Régebbi híreink

Újabb szőrmetiltási javaslat

Az EU környezetvédelmi bizottsága szeretné betiltani a fókából készült szőrmecikkek forgalmazását.

A Magyar Szőrmeipari Szövetség szükségét látta annak, hogy megfelelő helyen tiltakozzon a tervezett tilalom ellen. Ennek megfelelően tiltakozó levelünket elküldtük Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszternek és Garáné Nagy Katalin környezetvédelmi tanácsos asszonynak Brüsszelbe.

A levél tartalma:

Tisztelt Miniszter úr,

Mint ismert az Európai Bizottság javaslatot terjesztett elő a fókatermékek kereskedelmi korlátozására, s 2008 szeptember végén megvitatása is napirendre került az EU környezetvédelmi tanácsának munkacsoportjaiban. Tudomásunkra jutott, hogy a környezetvédelmi tanácsban néhányan a fókatermékek kereskedelmi korlátozása illetve annak betiltása mellett érveltek…
A Magyar Szőrmeipari Szövetség maximálisan ellenzi a fókatermékekkel kapcsolatos újabb korlátozásokat, mivel azok szükségtelenek, diszkriminatívak és jogsértőek! Azok a nemzetek, ahol a fókapopulációk léteznek már így is megfelelő előírásokkal szabályozták a fókából előállított termékek kereskedelmét s egyben a fóka vadászatát is. Reguláikkal évtizedekre biztosították az állatvédelmi előírások betartását és a fókapopulációk fenmaradását s így nincs szükség semmilyen nemű további korlátozások, tiltások bevezetésére!

Tényállás:
A fókafélékhez (Phocidae) mintegy 19 ma élő faj tartozik. A megfelelő szabályozásoknak köszönhetően a fókaféléket egyáltalán nem veszélyezteti a kipusztulás, sőt szaporodásuk egyre több gondot okoz a tengerbiológusoknak... Az 1980-as években még csak 1,8 milliós grönlandi fóka populáció, mára elérte az 5,8 millió egyedet. A fókák olyan helyeken is előfordulnak, ahol ez idáig nem volt jellemző rájuk, mint például az oroszországi Ladoga tó. Mivel a fókáknak szinte nincs természetes ellenségük, így vígan szaporodnak, bőséges populációkat alkotva és veszélyeztetve a halászatban fontos halfajok szaporulását, s ez egyes halfajok kipusztulását is eredményezheti.

A korlátozások vagy tiltások kihatása egyes nemzetekre:
Mint tudjuk, vannak nemzetek, melyeknek étrendjük meghatározó része fókahúsból, fókazsírból, fókaaprólékokból áll – így a fóka a táplálékuk elvehetetlen része! S amíg ezek a nemzetek az ottani zord körülményekhez alkalmazkodva élnek, teljes joggal ragaszkodnak ahhoz, hogy az étrendjükön és hagyományaikon és szokásaikon ne változtassanak olyan országok, emberek, amelyek hasonló körülményeket csak televízióban láttak, újságcikkekben olvastak. Jogsértő és felháborító lenne, ha a Grönlandi eszkimóknak bárki is előírná, hogy ezentúl nem vadászhattok fókára, helyette fogyasszátok csak az általunk felhizlalt disznót…
Ilyen és hasonló intézkedés vagy tiltás egy olyan generikus folyamatot indítana el, amely rövid időn belül egy nemzet általános egészségét fenyegetné, veszélyeztetné, sőt akár kihalását is előidézné.

Tudományos kutatások:
A grönlandi eszkimó lakosság étrendjében alig van szénhidrát, viszont rendkívül gazdag fókahúsban, halban és a tenger különféle gyümölcseiben. A fókahúsban sok a hosszú szénláncú, telítetlen, úgynevezett omega-3 zsírsav.
Grönlandon a lakosság étrendjében több mint háromszor annyi a telítetlen zsírsav, mint Európában. A fókát és tengeri halat fogyasztó eszkimók között kb. 400-szor ritkább a szívinfarktus előfordulása, mint Európában. Az eszkimók a fókák fogyasztásával legalább 10-szer több omega-3 zsírsavat vesznek magukhoz, mint mi, közép-európai emberek. Az esszenciális zsírsavak életbevágóan fontosak a szervezet számára, mivel a prosztaglandin nevezetű hormoncsalád kiindulási anyagai. A prosztaglandinok a keringési rendszer, az immunrendszer, a zsíranyagcsere fontos szabályzói. Csökkentik a koleszterin- és trigliceridszintet, megakadályozzák a vérlemezkék összetapadását vérrögökké, csökkentik az érelmeszesedés és a szívinfarktus kialakulásának kockázatát. Továbbá, a prosztaglandinok csökkentik a magas vérnyomást, gátolják a különböző keringési eredetű betegségek - főleg az érelmeszesedés - kialakulását.
A fókahús rendkívül gazdag proteinben, kalciumban, vasban, magnéziumba vitaminokban különösen a fókamáj gazdag B-12 vitaminban, egy szóval – minden egyben! s így a gyógyszergyártó cégek is előszeretettel vonják be a fókából készült gradienseket termékeikbe. Rossz, elhamarkodott intézkedések vagy tiltások során fontos kutatások és kutatási eredmények is kárba veszhetnek! Már évek óta nagy figyelmet fordítanak a tudósok a fókafélék különleges merülési képességére emiatt több kutatás folyik jelenleg is (Scripps Institute in San Diego), ahol tanulmányozzák a fókatüdő viselkedését, ugyanis egyedüli módon képesek tüdejüket lelohasztani merüléskor…, ezekkel a tanulmányokkal az újszülöttek és a csecsemők még éretlen tüdejének problémáira próbálnak a tudósok a fókák bevonásával gyógyírt találni.
A fókabőr a fóka egyik mellékterméke, kiválóan hasznosítható, úgy a szőrmecikkek gyártásában, mint a cipőiparban is.

A fókavadászat:
Természetesen a vadászatnál felmerül az állandó kérdés, hogy lehet–e humánus, kegyes módszereket alkalmazni…
a válaszom – igen lehet! Az EFSA által kiadott jelentés is bizonyítja, hogy lehet vadászni fókát anélkül is, hogy elkerülhetetlen fájdalmat vagy gyötrelmet okozna a fókavadász! Az általános vadász filozófia is az, hogy egy vadat a lehető leggyorsabban és leghumánusabban szabad levadászni!

A korlátozások vagy tiltások nemzetközi kihatásai:
A Magyar Szőrmeipari Szövetség nem látja értelmét annak a korlátozásnak vagy tiltásnak, amely a fóka egyes melléktermékének, a bőrének hasznosítására, továbbá feldolgozására irányul. Sőt, mi több, a fókából készült termékek kereskedelmének teljes beszüntetését követelni! Álláspontunk szerint az ilyen követeléseket vissza kell utasítani, viszont maximálisan támogatjuk a fókák jóléti körülményeinek javítására irányuló tervezetet, intézkedéseket.
A jelenlegi világgazdasági helyzetben komoly negatív láncreakciót indítana el bármiféle korlátozás több iparágba is (halászat, fókavadászat, hús- és halfeldolgozás, gyógyszergyártás, bőrkikészítés, szőrmeipar, kutatás stb.) Nem szabad megfeledkeznünk arról sem, hogy a Bizottság jelenlegi javaslata ellenkezik a WTO előírásával is s így sérthet fontos kétoldalú politikai és kereskedelmi kapcsolatokat is úgy az Európai Unió tagországain belül, mint az EU és partnerei között is.
Reméljük, hogy a levelünkben tett felvetéseinket fontolóra veszi, s ennek megfelelően javaslatot tesz a fókatermékek kereskedelmi korlátozásának visszavonására.

Tisztelettel:

Lamoga János, elnök

Budapest, 2008. október 8.

 

 

Galéria

 

 

Fenntartható szőrme

nagyobb méret

Szőrmefeldolgozás Miért biztonságos és fenntartható a szőrme kikészítése és festése


KREÁCIÓ 2015

Designerverseny és Show

nagyobb méret

Magyar hagyományok a prémesállat-tenyésztésbenmegnézem a videót

 

Állattenyésztés Európában

Így történik a prémes állattenyésztés valójában Európában...

 megnézem nagyban